Skip to main content

I många branscher är det helt avgörande att ranka högre än konkurrenterna i de största sökmotorerna, på de sökord som är viktiga för verksamheten. Att lägga ner stora resurser på att ta fram digitala tjänster och webbplatser är tämligen bortkastat om ingen vet om att de finns – bara för att de är dåligt optimerade för sökmotorerna.

Den som vill ha ett försprång kan idag använda en lång rad verktyg som hjälper ett företag att analysera hur en hemsida kan förbättras, så att den blir mer synlig i sökmotorerna. Jämfört med vad det kostar att designa hemsidor, webbutiker och att ta fram kampanjer i digitala medier är det mycket billigt att använda verktyg för SEO. Samtidigt kan det ha en mycket stor effekt på verksamheten!

SEO handlar om kontinuerligt arbete

När du väl har börjat arbeta med SEO-verktyg kommer du att bli uppmärksammad på eventuella problem och vad det finns för förbättringspotential. Detta kan bland annat ske genom dagliga positionsmätningar som visar hur era sökord rankar vid sökningar gjorda från datorer och på mobila enheter. Det ger dig de bästa möjliga förutsättningarna för att hålla din hemsida uppdaterad utifrån sökmotorernas algoritmer. Dessa förändras ständigt och SEO är inte ett avgränsat projekt som man blir klar med, utan snarare ett kontinuerligt arbete som går betydligt enklare om du har tillgång till effektiva SEO-verktyg som hela tiden ger tillgång till ny data.

Fler exempel på verktyg för sökmotoroptimering

Förutom positionsmätning av sökorden på hemsidan finns det många andra verktyg som hjälper er i arbetet med SEO. För bäst resultat bör du utgå från samma kriterier som sökmotorerna har som utgångspunkt när de rankar hemsidor. Här är några exempel på verktyg som verkligen är användbara:

  • Task Manager
  • Backlinkanalys
  • Competitors Tracking
  • Sökordsgrupper

En Task Manager kan hjälpa till att organisera arbetet med att stärka en hemsidas SEO-värde.

Ett verktyg för backlinkanalys kan bland annat visa alla länkar till en webbplats och hur tungt dessa väger i sökmotorerna. Där visas nya länkar och länkar som är brutna.

Ett verktyg för tracking av sökord som konkurrenter använder visar hur ni ligger till i förhållande till dem. Ni kan också få notiser när era landningssidor förlorar sin position och rankar sämre på viktiga sökord, så att ni kan sätt in resurser direkt, där de gör nytta. Genom att dela in viktiga sökord i grupper kan ni skapa bättre överblick över hur en hemsida presterar när det gäller hela affärsområden snarare än enskilda sökord.